Minder belasting betalen

In Chapter Business bespreken we allerlei soorten zakelijke aspecten die spelen in, of invloed hebben op onze organisatie. In deze wekelijkse rubriek bespreken we ons werk inhoudelijk, belichtten we verschillende klantsituaties en de samenwerkingen die wij aangaan. Daarnaast delen we regelmatig ons laatste nieuws en bespreken we belangrijke trends- en ontwikkelingen, zowel binnen onze branche als in onze organisatie. Belasting betalen vindt niemand leuk, echter zijn er wel regels die ervoor zorgen dat je als zelfstandige minder hoeft te betalen..

Voeg je koptekst hier toe

Gelukkig zijn er voor startende ondernemers verschillende fiscale regels en aftrekposten die ervoor zorgen dat je minder belasting hoeft te betalen. Afhankelijk van de rechtsvorm van jouw bedrijf, kun je bepalen welke regeling voor jou van toepassing zijn.

Er zijn fiscaal gezien 2 type ondernemers: ondernemer voor de inkomstenbelasting (Zzp’ers, Eenmanszaak, Commanditaire Vennootschap en Maatschap en ondernemers die met hun bedrijf vennootschapsbelasting betalen (Besloten Vennootschap en Naamloze Vennootschap).

Ondernemersaftrek

Er zijn verschillenden vormen van ondernemersaftrek, de belangrijkste voor ondernemers voor de inkomstenbelasting zijn de volgende:

Zelfstandigenaftrek: in 2019 maximaal 7280 (vast bedrag). Hier heb je recht op wanneer je voldoet aan het urencriterium en je gemaakte uren ook aannemelijk kunt maken. Maak je minder winst dan €7280 en heb je géén recht op startersaftrek, dan neem je het overige mee naar een volgend jaar.

Stel: je maakt in jaar 1 5000 euro winst en je hebt recht op zelfstandigenaftrek. Dan neem je de overige 2280 mee naar het volgend jaar. Maak je in jaar 2 dus 15000 euro winst, kun je 7280 + 2280 aftrekken aan zelfstandigenaftrek

Startersaftrek: extra vast bedrag van €2123 dat je in 3 van de eerste 5 jaar van de organisatie kunt aftrekken. Heb je naast startersaftrek dus ook recht op zelfstandigenaftrek, dan wordt wel het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek in dat jaar afgetrokken van het belastbaar inkomen.

Meewerkaftrek: aftrek voor onbetaald meewerken door een fiscale partner. Hiervoor moet je voldoen aan het ondernemerscriterium, het urencriterium en daarnaast moet de fiscale partner meer dan 525 uur hebben gewerkt in de onderneming of de vergoeding is nooit hoger dan €5000,00

Investeringsaftrek: (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) de investeringsaftrek is een lastigere aftrekpost met specifieke eisen. Deze kan ook van toepassing zijn op ondernemers die een bedrijf hebben waar ze vennootschapsbelasting over betalen. Voor meer info en uitleg, check de website van de belastingdienst hier!

MKB-winstvrijstelling: dit is in tegenstelling tot de rest geen vast bedrag maar een vast percentage dat je van de winst kunt aftrekken. Je mag namelijk 14% van de winst aftrekken die na aftrek van bovenstaande posten overblijft. Ook voor deze vrijstelling moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Daartegenover hoef je niet te voldoen aan het urencriterium.

Bedrijfskosten aftrekken

De kosten die je maakt voor je bedrijf (zoals bijvoorbeeld studiekosten) mag je aftrekken als bedrijfskosten. Afhankelijk van de kostenpost mag je de kosten of in een jaar helemaal aftrekken (huurkosten) of verspreid over een aantal jaren (zoals bijvoorbeeld een computer). De BTW- over bedrijfskosten mag je (vaak per kwartaal) aftrekken in de btw-aangifte.

Vond je dit leuk? Deel ons bericht via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
5/5

Unplayed Blog

The most powerfull leadership tool you have, is your own personal example.

Catagorieën:

Chapter Business
Let’s automate
After hours
Career lessons

The instagram feed

Onze social media:

Laatste posts:

Onze laatste berichten:

Career lessons
admin

Lessen die we leren van instagram

Lessen die je leert van instagram In career lessons bespreken wij belangrijke lessen die wij hebben geleerd gedurende onze ondernemersreis. Daarnaast reiken we regelmatig relevante

Lees verder »

JOIN OUR NEWSLETTER!

Ontvang regelmatig relevante updates, nieuws over ontwikkelingen en interessante persoonlijke verhalen.

Sluit Menu