Invloed van Corona op de marketing van je bedrijf

juli 13, 2020

De impact van het coronavirus op onze gezondheid is inmiddels wel duidelijk. Maar welke invloeden heeft het op de digitale marketing en hoe kun je hier succesvol op anticiperen met je bedrijf? En waar houden wij als marketeers extra rekening mee?

Invloed op je strategie


Marketingstrategieën worden, als het goed is, voor de langere termijn opgesteld. Geen enkele crisis duur voor eeuwig (gelukkig) en ondanks de impact van de crisis op je bedrijf hoeft dit niet te betekenen dat je je gehele strategie moet omgooien. Belangrijk is om vooruit te kijken, wat zaken te verleggen, doelen wellicht bijstellen en voornamelijk je planning aanpassen. 

Marketing is een veelomvattend woord en binnen ons vakgebied wordt vaak met de duurste termen gepraat. Het draait echter simpel gezegd om een ding: het vertellen van je verhaal. Ook tijdens en na de crisis kun je je verhaal blijven vertellen. Neem mensen mee, wees open en eerlijk door te durven vertellen over je invloed van corona voor jou en je bedrijf en vooral: wees positief en laat mensen zien dat je hoe dan ook doorgaat. Juist nu is ook een periode om veel empathie en gunfactor te winnen. 

Invloed op je tactiek

We snappen dat je door de crisis eerder geneigd bent om terug te schakelen naar de kortetermijnvisie. Creativiteit en durf zijn momenteel van uiterst belang. NIMA (branchevereniging voor marketeers) heeft een onderzoek verricht naar de impact van corona op marketingtactieken. De gevolgen:

Product

Er zijn nog geen hele grote effecten waar te nemen m.b.t. de geleverde product of dienst. Wel worden er kleine aanpassingen gedaan op de situatie (coronamaatregelen) en spreken productleveranciers van grote leveringsproblemen. Vooral in de Retail sector zijn de gevolgen groot, men kan voor komende seizoenen slecht of weinig inkomen en zal het moeten hebben van ‘oude’ inkoop.

Plaats


Het onlinekanaal groeit enorm ten gevolge van de mindere bereikbaarheid van fysieke winkels. Zoals verwacht zagen we na aankondiging van de versoepelingen van de corona maatregelen weer een toename van potentiële klanten in fysieke winkels. Echter blijft het onlinekanaal toenemen en is het voor de continuïteit van je bedrijf cruciaal om online actief te zijn.

Prijs

Het grootste gedeelte heeft nog niet veel veranderd aan de prijs. Dit is iets wat we op een later moment beter kunnen inschatten.

Promotie

Tijdens de corona crisis zijn ontzettend veel campagnes uitgesteld of zelfs geannuleerd. Vaak met de reden ‘omdat dat op korte termijn besparing oplevert in plaats van het resultaat op de lange termijn. 

Invloed op social media

De interactie op social media kanalen stijgt enorm. Ook hier weer een reden om de enorme groei van het onlinekanaal te verklaren. Het bereik op deze platformen wordt dus alleen maar groter. Omdat er momenteel in verhouding weinig advertenties zijn, zijn adverteerkosten laag. Ook al lijkt het aantrekkelijk om hierin nu te partciperen adviseren we wel om te kijken of deze marketinginitiatieven passen bij je vooraf opgezette strategie. Focus verleggen is namelijk een veelvoorkomende fout die nu gemaakt wordt waardoor de aandacht wordt afgeleid voor de hoofdactiviteit en men vaak niet meer begrijpt wat je als bedrijf nu precies doet. 

Invloed op conceptontwikkeling

Inspelen op de actualiteit, trends en ontwikkelingen is eigenlijk de hoofdtaak van een marketeer. Maar in het geval van een wereldwijde pandemie is dit niet persé een simpele taak. Je moet voorzichtig zijn met het inspelen hierop omdat de grens tussen ‘wel of niet’ worden geaccepteerd, erg dun is. We zien veel bedrijven die juist nu investeren en inspelen op content. De kwaliteit van content is enorm gestegen wat we als erg positief ervaren. Het is dus ook belangrijker om na te denken over wat je post, waarom en. met wie je het deelt!

In the middle of difficulty lies opportunity.

Over Unplayed

Unplayed is een full-service Inbound marketing (automation) agency. Dit houdt in dat wij ons bezig houden met alle facetten die te maken hebben met de merkbeleving van jouw bedrijf. Onze blog is een online weerspiegeling van hoe wij zijn. Creatief, zakelijk en toch persoonlijk. Wij focussen ons op ‘verdiende aandacht’ in plaats van ‘gekochte media’.

Beniewd naar meer?

On Key

Related Posts

test

dit is een test dit is een test.

sharpspring gold certified

Unplayed Sharpspring gold certified

CHAPTER BUSINESS Unplayed: Sharpspring Gold Certified partner JOSKA KOCH – 2 maart 2020 Sinds vorige week is Unplayed officieel erkend als ‘Sharpspring Gold Certified’. Middels

Perfect Audiences

Perfect Audiences

LET’S AUTOMATE PERFECT AUDIENCES BY SHARPSPRING JOSKA KOCH – 5 februari 2020 Perfect Audiences, een onderwerp wat we al kort besproken hebben in deze blog.

JOIN OUR NEWSLETTER!

Ontvang regelmatig relevante updates, nieuws over ontwikkelingen en interessante persoonlijke verhalen.