Lessen die we kunnen leren van Ronald Koeman

september 22, 2020

Het zal niemand ontgaan zijn: onze succesvolle bondscoach die het Nederlands elftal mede een soort van revolutie heeft bezorgd, is weg. Vertrokken naar FC Barcelona om in het Camp Nou hopelijk hetzelfde te gaan doen als dat hij deed voor Oranje: zorgen voor een wederopstanding. Binnen Unplayed refereren we graag aan sporttermen. Simpel gezegd omdat deze ons werk nog net wat leuker maken (ik bedoel een aanvalsplan samenstellen klinkt toch net wat leuker dan een business canvas invullen toch?), maar daarnaast ook omdat ze vaak heel dichtbij komen bij datgene wat we ECHT bedoelen alleen dan tastbaar en begrijpelijk. 

Koeman staat voor de taak om FC Barcelona zodanig te laten functioneren dat het weer de goed geoliede voetbalmachine wordt zoals men het zich kan herinneren vanuit het verleden. Daar zijn een aantal dingen voor nodig: een duidelijk plan, een scherpe tactiek en een hele goede operationele uitvoering. Zie je vergelijking al die we proberen te maken?

We hoeven het niet weer te hebben over de gigantische impact die corona op ons, onze klanten en alle andere heeft gehad. Wel hebben we, in ieder geval de meeste van ons, een ding gemeen: we staan voor een wederopstanding of zitten daar middenin. Door de pandemie zijn of worden we gedwongen onze visie bij te sturen en onszelf en onze bedrijfsvoering aan te passen naar het zogenoemde: nieuwe normaal. 

Uit de situatie van FB Barcelona, ondanks dat die nog maar in de kinderschoenen staat, kunnen wij best het een en ander leren met betrekking tot wederopstanding. Zowel die van ons zelf als van onze klanten:

Aanpassen van de strategie

Een doordachte, impactvolle merkstrategie is dus wel degelijk ontzettend belangrijk. Maar hier enorm lang over nadenken totdat je hopelijk ooit komt tot het perfecte plan (wat waarschijnlijk niet eens bestaat) levert natuurlijk geen resultaat. Dus wanneer ook jij hier momenteel mee bezig bent onthoudt dan in ieder geval voor het volgende: je strategie dient als basis en zorgt ervoor dat je merk (lees: je bedrijf) vanaf moment een staat. Klaar om direct de markt te betreden, klaar voor de klant en klaar voor de toekomst. Hoe je dit doet? Daarin speelt tactiek een belangrijke rol. 

Koeman is momenteel bezig met het aanpassen van de algehele strategie. Een strategie die natuurlijk wel past bij het Barca DNA maar (en het volgende is heel belangrijk) die ook resultaat gaat opleveren. Dat hij dit kan heeft hij al bewezen bij Oranje. In Nederland willen we mooi en attractief voetbal spelen, maar uiteindelijk is het het resultaat dat telt. Wat heeft hij dus gedaan? De strategie aangepast. Resultaat staat voorop. Kan dit met mooi voetbal? Graag. Maar lukt dat niet en kunnen we met iets minder focus op mooi voetbal en iets meer focus op resultaat wel winnen? Dan heeft dat laatste natuurlijk de voorkeur. 

Invullen van je eigen tactiek

Wanneer je, net als Koeman, weet wat je wilt: namelijk resultaten behalen en je weet ook welke strategie je daarbij wilt toepassen, dan komt je tactiek om de hoek kijken. Tijd om een opstelling te maken en een aanvalsplan klaar te leggen. Wat je je daarbij moet afvragen is: hoe kom ik zo dicht mogelijk in de buurt van het gewenste resultaat met de middelen die ik tot mijn beschikking heb. In het geval van Koeman betekent dit vooral dat hij zijn spelers moet benutten op de positie waar ze het beste zijn en de kwaliteiten die ze hebben. Dit geldt voor onze bedrijven net zo. Van een grafisch vormgever kunnen we niet gaan verwachten dat ze perfecte salesgesprekken voeren net zoals Koeman niet van Frenkie de Jong kan verwachten dat hij als valse spits 20 goals per seizoen maakt. Daar ligt gewoonweg niet zijn kwaliteit. Het inzetten van de middelen (en in dit geval doelen we voornamelijk op personen) die jouw organisatie kunnen helpen, op wat voor manier dan ook, bij het behalen van het gewenste resultaat, is dus ontzettend belangrijk. Benut iedereen op zijn of haar kwaliteiten en kijk of die van pas komen in het aanvalsplan dat je hebt opgesteld. Pas dan zie je of je een puzzelstukje mist dat het plan compleet kan maken. 

De operationele uitvoering

Koeman weet wat zijn strategie is, wie hij hiervoor gaat gebruiken en hoe hij ze gaat gebruiken. Net als jij: Je hebt een idee van wat je wil, hoe je het wilt en op welke manier je dit gaat doen. Dan komt de uitvoering. Ondanks dat Koeman slechts één duidelijke visie heeft voor Barcelona, wordt hij wel wekelijks geconfronteerd met een nieuwe tegenstander. Een die vraag om een andere aanpak. Dit betekent dat hij zijn team zodanig moet bouwen dat het flexibel is. Net zoals wij onze organisatie zodanig moeten inrichten dat het weerbaar wordt. Ook wij worden iedere week geconfronteerd met uitdagingen. Dat heeft de afgelopen periode in ieder geval wel bewezen. Hoe doen we dit?

Hoe wint Koeman zijn wedstrijden? 1. Een goed plan en 2. Een goede uitvoering van het plan. Dat plan hebben we inmiddels al gevormd. Nu de uitvoering nog. Dit betekent trainen. Heel. Veel. Trainen. Het zijn namelijk niet voor niets topvoetballers. Die hebben vaak een ijzersterke discipline en hebben een lifestyle hieromheen ontwikkeld. Natuurlijk kunnen we dit niet een op een vergelijken, maar wil je echt resultaat boeken, is een deel van die discipline toch wel noodzakelijk (of in ieder geval handig).

Zo kun jij jezelf en eventueel je medewerkers trainen op punten waar ze extra kunnen en willen leren, blijf bezig met social media ook al lukt het niet direct. Kijk altijd terug naar waar je vandaan komt, pak analyses erbij en kijk wat goed gaat en wat minder goed. Leer daarvan en pas dan iets aan waardoor de uitvoering van je aanvalsplan steeds beter gaat. En realiseer je: zoiets kost wel degelijk tijd, maar met slechts een paar kleine aanpassingen kun je al hele grote inhaalslagen maken. Kijk maar naar Barcelona of het Nederlands elftal. Wat in bijna een of twee jaar tijd van een slecht elftal dat direct werd uitgeschakeld, veranderde in weer een van de sterkhouders. 

Thanks Koeman voor de lessen, veel succes bij Barcelona en jij als ondernemer ook veel succes gewenst met het (her)inrichten van je organisatie. 

Mochten we je daarbij kunnen helpen of wil je meer weten? Laat het ons weten en wellicht kunnen wij wel fungeren als jouw Alfred Schreuder (adviseur) 

Om te scoren zul je moeten schieten – Johan Cruijff

Over Unplayed

Unplayed is een full-service Inbound marketing (automation) agency. Dit houdt in dat wij ons bezig houden met alle facetten die te maken hebben met de merkbeleving van jouw bedrijf. Onze blog is een online weerspiegeling van hoe wij zijn. Creatief, zakelijk en toch persoonlijk. Wij focussen ons op ‘verdiende aandacht’ in plaats van ‘gekochte media’.

Beniewd naar meer?

On Key

Related Posts

test

dit is een test dit is een test.

sharpspring gold certified

Unplayed Sharpspring gold certified

CHAPTER BUSINESS Unplayed: Sharpspring Gold Certified partner JOSKA KOCH – 2 maart 2020 Sinds vorige week is Unplayed officieel erkend als ‘Sharpspring Gold Certified’. Middels

Perfect Audiences

Perfect Audiences

LET’S AUTOMATE PERFECT AUDIENCES BY SHARPSPRING JOSKA KOCH – 5 februari 2020 Perfect Audiences, een onderwerp wat we al kort besproken hebben in deze blog.

JOIN OUR NEWSLETTER!

Ontvang regelmatig relevante updates, nieuws over ontwikkelingen en interessante persoonlijke verhalen.